Stichting Levende Herinneringen

Stichting Levende Herinneringen voert mondelinge geschiedenis projecten uit en ondersteunt organisaties bij het opzetten en uitvoeren van projecten op het gebied van (audiovisueel) erfgoed en oral history.

Levende Herinneringen biedt kennis en ervaring op het gebied van fondsenwerving, inhoud, organisatie en techniek. Onze experts weten hoe je een mondeling geschiedenis project professioneel opzet en welke valkuilen er zijn. 

Veel instellingen zitten met een hoeveelheid aan audiovisueel erfgoed. Oude filmpjes, stukken interview, geluidsopnamen, gedigitaliseerd of nog op de oude dragers.Levende Herinneringen adviseert op het gebied van audiovisueel erfgoed. Wij helpen om een slapend audiovisueel archief om te zetten in levende herinneringen.Onze partners bieden technologie om audiovisuele archieven efficiënt en gebruikersvriendelijk te ontsluiten. Tevens ontwikkelen wij publieksgerichte toepassingen.

Stichting Levende Herinneringen stimuleert het aanleggen van audiovisuele historische routes. Het subsidieprogramma Historische Routes heeft als doel het realiseren van audiovisuele historische routes in Nederland en Vlaanderen. Stichting Levende Herinneringen heeft zich als doel gesteld om te zorgen voor uitbreiding van het aantal bestaande historische routes en verrijking van bestaande historische routes met behulp van audio informatiepunten.

Het project 'Menghayati Kenangan' over Nederlands-Indie 

Stichting Levende Herinneringen is in 2010 opgericht ten behoeve van het project  'Menghayati Kenangan' over Nederlands-Indie. Binnen dit project zijn herinneringen aan de Indische cultuur vastgelegd in een vorm van video interviews. Deze interviews zijn gepubliceerd op het Internet zodat ze overgedragen kunnen worden aan de volgende generaties. Binnen het project zijnbij oudere mensen getuigenissen verzameld over diverse belevingen van Indische identiteit. Daarbij is gebruik gemaakt van een nieuwe methode voor het efficiënt opnemen, indexeren en ontsluiten van de interviews.

Klik hier om de speciale projectwebsite met de interviews over Nederlands-Indië te bekijken.